69-årige Göran Mårtensson kommer till FUB:s pensionärsträff varje vecka.
1 av 2
69-årige Göran Mårtensson kommer till FUB:s pensionärsträff varje vecka. Foto: Olof Peterson/Sveriges Radio
Gerd Ahlström är professor i omvårdnad och leder det första stora forskningsprojektet om äldre med utvecklingsstörning.
2 av 2
Gerd Ahlström, professor i omvårdnad, leder det första stora forskningsprojektet om äldre med utvecklingsstörning. Foto: Olof Peterson/Sveriges Radio
Skåne

Nu kartläggs livet för äldre med utvecklingsstörning

Tack vare bättre vård och omsorg lever personer med en medfödd utvecklingsstörning ofta länge i dag. För första gången undersöker forskarna hur gruppen mår i Sverige.

– Det här är den första generationen äldre med utvecklingsstörning, säger Gerd Ahlström, professor i omvårdnad vid Lunds universitet.

Nu pågår det första forskningsprojektet som studerar äldre med en utvecklingsstörning. Resultaten visar att gruppen oftare hamnar i akutvård och mer sällan får planerad vård. Det visar sig också att den här gruppen får också mycket mer sömnmedel, antidepressiva och lugnande mediciner men sällan genomgångar av sina läkemedel. Orsaken är att sjukvården har dålig kunskap om utvecklingsstörning.

– Smärta föder oro. Det kan hända att man besöker sjukhus på grund av ett beteende och risken är att man då får ännu mer lugnande mediciner istället för smärtstillande, säger Gerd Ahlström.

Antalet personer som lever med en utvecklingsstörning och är äldre än 55 år ökade med 20 procent mellan 2012 och 2015, enligt forskarnas beräkningar men skillnaderna i landet är stora. I små, norrländska kommuner som Vännäs och Bräcke lever nästan 40 gånger fler äldre med en utvecklingsstörning än i exempelvis skånska Vellinge.

Livet för den här gruppen har förändrats radikalt jämfört med för några decennier sedan. Från att ha blivit bortlämnade till slutna institutioner talar man i dag om rättigheten till en likvärdig vård.

– Det finns inga dokument, inga diskussioner i ledningsgrupperna för den kommunala omsorgen och en stor osäkerhet kring det som hör ihop med att åldras, säger Gerd Ahlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".