Fredrik von Segebaden
1 av 2
Fredrik von Segebaden Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
Simrishamns småbåtshamn
2 av 2
Simrishamns småbåtshamn får en båtbottentvätt med borstar Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
Simrishamn

Tvätt för båtbottnar ska minska gifterna i havet

1:16 min

Simrishamns kommun får 930 000 kronor av länsstyrelsen för att installera en båtbottentvätt med borstar i stans småbåtshamn.

 Tvätten är tänkt som ett alternativ till de giftiga båtbottenfärger många småbåtsägare använder för att undvika att havstulpaner och musslor fastnar på båtarnas skrov.

– Jättekul att de trodde på vårt projekt, säger hamnchefen Fredrik von Segebaden som gläds åt nyheten om bidraget.

Totalt kostar projektet drygt 1,5 miljoner.

Den här typen av båtbottentvätt med borstar har minskat användningen av de giftiga båtbottenfärgerna på andra håll i landet och på ostkusten ligger den närmaste i Hällevik i Blekinge.

Därför tror kommunen att en tvätt i småbåtshamnen skulle kunna bli en bra alternativ till de giftiga färgerna. Inte bara för lokala småbåtsägare utan också för en hel del gästande båtar. 

Simrishamns hamnchef Fredrik von Segebaden hoppas att fler än 500 lokala och gästande båtar kommer använda tvätten här i Simrishamn det första året. Och att det på sikt kan bli ännu fler.

Redan 2016 skrev Simrishamns båtägarförening till kommunen och önskade just en sådan här borsttvätt för båtbottnar för att slippa slipa bottnarna på sina båtar eller använda de giftiga färgerna.

Projektet drar igång nu mars och sedan vill man få tvätten på plats så fort som möjligt.

– För båtägarnas skull vill försöka få i den till sommaren, säger Fredrik von Segebaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista