digitalt inkontinensskydd
En dosa utanpå inkontinensskyddet mäter urinmängd under tre dygn och kartlägger också vid vilka tider personen kissar Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
Helsingborg

Digitala inkontinensskydd visar när det är dags för toabesök

2:47 min

Åtta av tio som bor på äldreboende har inkontinensskydd, ofta är skydden stora för säkerhets skull. Nu testar vårdboendet Kungshult i Helsingborg digitala skydd som är mer anpassade till individen.

– Då kan vi både skriva ut inkontinensskydd i rätt storlek och hjälpa till med toalettbesök, säger Annicka Ståhl som är sjuksköterska på Kungshult.

Under tre dygn använder vårdtagarna nu inkontinensskydd där en mätdosa är fäst. Sedan kan personalen avläsa på datorn både när och hur mycket personen kissar.

Konsekvensen är att personen får ett lagom stort inkontinensskydd och att personalen tydligt kan se när det är tid för toalettbesök. 

– Även om det till en början ger mer arbete för personalen så kommer det att bli bättre på sikt och innebär också en förbättring i livskvalitet för de boende, säger Britt-Marie Mattsson som är driftschef på Kungshult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista