Anonym man
Flera asylsökande har berättar om tolkar som kallar dem landsförrädare och terrorister. Foto: Hasse Holmberg/TT
Malmö

Asylsökande: Tolken vägrade översätta

"Man söker bara asyl en gång i livet, det är på liv och död"
4:10 min

Asylsökande i Malmö slår larm om att turkiska tolkar på Migrationsverket agerar politiskt och översätter fel. Nu varnar allt fler för att rättssäkerheten hotas.

I Turkiet arbetade Ali som lärare och var en del av Gülenrörelsen, folkrörelsen som anklagas för att ha stött ett kuppförsök i Turkiet sommaren 2016. Sedan dess har tusentals av rörelsens medlemmar avskedats från sina jobb och fängslats.

När Ali sökte asyl hos Migrationsverket ville han lägga stor vikt vid att hans samröre med Gülenrörelsen gjort det omöjligt för honom att vara kvar i Turkiet. Det var hans viktigaste asylskäl.

– Under mötet sa jag Fehtullah Gülens namn. Men när tolken översatte till svenska fanns inte namnet med. Detta upprepades flera gånger, säger han. 

Ali frågade tolken varför Gülens namn inte översattes. 

– Då svarade tolken: ”Jag känner till det här namnet”, säger han. 

I Turkiet används ofta ordet ”Fetö” som skällsord för anhängare av Gülenrörelsen, det betyder ungefär ”terrorist”. Ali blev nu orolig att tolken sa till Migrationsverket att han var terrorist och inte oppositionell, och bad att få avsluta mötet.

Det gick Migrationsverket med på och intervjun avbröts.

Migrationsverket säger att de har vidtagit åtgärder, men kan av säkerhetsskäl inte berätta vilka. I ett mejl till P4 Malmöhus skriver myndigheten att de tolkar som pekas ut av de asylsökande inte haft uppdrag där på senare tid.

– Om vi skulle få kännedom om olämpliga tolkar vidtar vi åtgärder, däremot kan vi inte gå in på vilka åtgärder, säger Lisa Bergman, kommunikatör på Migrationsverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".