Alexandra von Schwerin, slottsfru på Skarhults slott.
Alexandra von Schwerin, slottsfru på Skarhults slott. Foto: Sveriges Radio
Skarhult

Slottsfrun om varför vi firar internationella kvinnodagen

Slottsfru: Viktigt att vi kommer ihåg att fira, inte bara kämpa
3:55 min

I många historieböcker lyfts manliga politiker, kungar och godsägare fram som avgörande för samhällets utveckling. Men enligt slottsfrun och debattören Alexandra von Schwerin är det inte hela sanningen.

På 1500- och 1600-talen drevs de flesta verksamheter som familjeföretag där kvinnan ofta hade en stark ställning, enligt Alexandra von Schwerin . 

– Ibland var mannen ute i krig eller ute och reste och då var kvinnan chef,
men det kommer inte fram i historieböckerna eftersom det är männen som har signerat, det är männen som har ägt eftersom kvinnan ofta varit omyndig, säger hon.

Utöver att vara slottsfru och debattör har hon också gjort sig ett namn med boken "Den dolda kvinnomakten: 500 år på Skarhults slott".

– Börjar man bläddra i kvinnornas dagböcker, i deras brev så hittar man kvinnorna som en väldigt stark aktör i hela samhällsstegen.

Hon tycker att den internationella kvinnodagen  är viktig att fira.

– Det är väldigt viktigt att vi kommer ihåg att fira idag, inte bara kämpa.

– Vi får njuta av fri och rättigheter som många kvinnor kämpat för, bland annat rösträtten, nästa år är det hundra år sedan. Vi blev också myndiga i slutet på 1800-talet. P-piller kom på 1960-talet och aborträtten 1974, det är rättigheter som vi tar för givna idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".