Ida Pettersson och Ella Yourstone gillar morgongympan.
1 av 4
Ida Pettersson och Ella Yourstone gillar morgongympan. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio
Måndag morgon halv åtta. Läraren Emir Bisanovic går igenom dagens frivilliga idrottsträning med sjuorna.
2 av 4
Måndag morgon halv åtta. Läraren Emir Bisanovic går igenom dagens frivilliga idrottsträning med sjuorna. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio
Läraren Emir Bisanovic ser att träningen gör skillnad. "Det finns elever som inte tränar utanför skolan, men kommer hit. Då blir man glad".
3 av 4
Läraren Emir Bisanovic ser att träningen gör skillnad. "Det finns elever som inte tränar utanför skolan, men kommer hit. Då blir man glad". Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio
Guldkant på morgonen. Efter idrottspasset bjuder skolan på frukost. Till vänster Victor Lindelöf och Celine Sivertoft.
4 av 4
Guldkant på morgonen. Efter idrottspasset bjuder skolan på frukost. Till vänster Victor Lindelöf och Celine Sivertoft. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio
Helsingborg

IT-skola med fokus på rörelse

"Hjärnan vaknar till och man mår bättre"
2:32 min

Helt mobilfritt och rörelsepass när det behövs. Det är nystartade Gustavslundsskolans recept för en god skolmiljö.

Väggklockan i idrottshallen har precis passerat halv åtta den här måndagsmorgonen. På golvet i idrottshallen gör sjuorna cirkelträning under stor koncentration. Det är egentligen inget märkvärdigt med bilden förutom att alla är där av fri vilja. Det frivilliga morgonidrottspasset som erbjuds vissa dagar är ett av flera sätt på skolan att få eleverna att röra sig mer.

– I årskurs sju har vi snittat att 25 stycken elever av totalt 60 kommer. Man får tänka på att detta är valfritt en och en halv timme innan skolan startar för de andra. Så det är väldigt bra, säger Emir Basinovic, lärare i idrott och hälsa.

Om en knapp timme väntar frukost på skolan för de cirka 30 eleverna.


Det går bättre i skolan och jag kommer igång lättare och kan fokusera mer. 
 

Skolan har IT-profil och rörelse som fokusområde och extra rörelse är insprängt under skolveckan på flera andra sätt, bland annat pulspass inför mattelektioner. Eleverna i sjuan tycker själva att dom orkar mer under skoldagen när man börjar med träning direkt på morgonen.
– Man blir mycket piggare. Det är värt att gå upp lite tidigare, säger Victor Lindelöf och får medhåll av klasskompisen Celine Sivertoft.

– Det går bättre i skolan och jag kommer igång lättare och kan fokusera mer, säger Celine Sivertoft.

Trots den digitala profilen är skolan helt mobilfri.
– Det har fungerat jättebra. Alla föräldrar har varit supernöjda. Och man har märkt att många elever har slutat att ta med sig mobilerna överhuvudtaget, säger Emir Bisanovic.

För eleverna på nystartade Gustavslundsskolan var det först ovant att inte få ha mobilen under skoltid.
– Men det är mycket bättre för skolgången, säger Celine Sivertoft.
– Jag får bättre betyg och kan koncentrera mig bättre än på min förra skola där man fick ha mobilerna på lektionerna, säger Victor Lindelöf.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".