Falska nyheter sprids snabbare på Twitter

2:21 min

Falska nyheter sprids snabbare och till fler personer på Twitter jämfört med sanna berättelser. Det konstaterar ett amerikanskt forskarlag från MIT i en artikel som publiceras i tidskriften Science idag.

I undersökningen, som publiceras i tidskriften Science idag, har 126 000 historier som twittrats av tre miljoner människor, studerats.

I Sverige ser det annorlunda ut, enligt Thomas Nygren, lektor i didaktik och docent i historia.

Han har forskat kring unga människors användning av sociala medier och i projektet Nyhetsvärderaren fick 6 000 elever som går på högstadiet och gymnasiet i Sverige granska nyheter i sina egna nyhetsflöden på mobilen.

– Det vi har empiriska data på är framförallt unga användare som får sina nyheter från olika digitala källor. Twitter inte särskilt stort bland dem, men den information som unga delar med varandra där är ganska trovärdig. Så det är ganska stor kontrast till vad den amerikanska studien visar.

Eleverna utgick från den sociala medie-kanal de använder mest och granskade den första nyheten de fick upp.

Moa Bergman och Nathalie Fleur går samhällsprogrammet på Fyrisskolan i Uppsala och har varit med i studien.
 
– Den första nyheten som kom upp handlar om 19-åringen som åt snigel på kompisens hemmafest och blev invalidiserad. Så det kanske är en del som är riktat, att det ska vara lite mer intressant och roligt att klicka på, säger Nathalie Fleur.

– Inte så mycket fakta utan mer för att människor ska ha något roligt att läsa, säger Moa Bergman.

Hur var det att arbeta med det här?

– Det kändes bra att lära sig att analysera så man får mer insikt i vad som är trovärdigt och inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista