Allt färre klarar körkortet – ny översyn ska förändra utbildningen

1:22 min

Kraven och utbildningen för körkort i Sverige kan komma att förändras i framtiden.

Just nu gör Trafikverket tillsammans med Transportstyrelsen en översyn av förarutbildningen för personbil. Bakgrunden är att allt färre klarar förarproven. 

– Vi vill bland annat ändra på det rådande provfokuset. Fokus ska ligga på att bli en trafiksäker och miljömedveten förare, säger Kristina Hagberg som resultatenhetschef på Trafikverkets förarprov.

Nina Svahn som jobbar som trafikskolelärare i Umeå tycker att utbildningsplanen som finns idag fungerar bra. Men hon känner igen fenomenet med elever som bara fokuserar på provet.

– Det kommer elever ibland till mig och säger att de klarat teoriprovet. Men väl ute på vägen märker jag att de inte kan en enda trafikregel i praktiken. Jag skulle vilja att det kontrolleras bättre. Det är rent trafikfarligt ibland, säger Nina Svahn.

Översynen började i februari i år och några konkreta förslag på förändringar har inte trafikverket ännu.

– Det kommer att ta tid, regelförändringar kommer att komma först efter vi blir klar med översynen i slutet på oktober. Men vi tror att det kommer att bli förändringar, säger Kristina Hagberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista