Vellinge

Etableringstiden är över – 10-tal nyanlända måste flytta

2:29 min

Nyanlända personer ska erbjudas boende under de två så kallade etableringsåren – en period som närmar sig sitt slut och för med sig att kommunerna behöver ta egna beslut om framtiden. I Vellinge erbjuder man inga nya boenden.

Vissa kommuner hittar nya tillfälliga lösningar medan andra säger upp hyreskontrakten och hänvisar de som inte kan hitta en egen bostad till socialtjänsten.

Vellinge kommun har gått på den senare vägen och har meddelat ett tiotal personer om att hyreskontrakten inte kommer att förlängas.

– Vi försöker stöda de under etableringstiden och hitta bostäder. En del har lyckats, men alla har inte gjort det ännu. Vi hoppas naturligtvis att [alla] hittar ett eget boende, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.

De som inte hittar en egen bostad innefattas av samma lagar och stöd som andra bostadslösa och därför kan det bli aktuellt med exempelvis vandrarhem för barnfamiljer. I Vellinge handlar det dock främst om ensamstående vars etableringstid nu är över.

– Jag tror det är viktigt att man ställer krav på människor. Jag tror det finns en förmåga, en drivkraft, och det finns en del som tagit sig vidare trots att det är långt ifrån att de här två åren har gått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista