Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Rapport: Organisera inte om vårdcentralerna

Publicerat tisdag 13 mars kl 04.00
Rapportförfattare: "Riskerar bli ett kraftfullt slag i luften"
(4:28 min)
Vårdcentralen Linero-Östra Torn i Lund. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
1 av 2
Vårdcentralen Linero-Östra Torn i Lund. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
Anders Anell vid Ekonomihögskolan på Lunds universitet. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
2 av 2
Anders Anell vid Ekonomihögskolan på Lunds universitet. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio

Den utvärdering som gjorts av organisationen av Region Skånes vårdcentraler rekommenderar inte att vårdcentralerna samlas i en egen förvaltning igen.

Det var efter att över 570 skånska vårdcentralsläkare för snart ett år sedan krävde en ny omorganisation som utvärderingen beställdes.

– Det låter som en enkel, slagkraftig lösning, men det riskerar att bli ett kraftfullt slag i luften. Jag tror att det finns all anledning att fokusera på åtgärder och initiativ som mera konkret försöker förbättra arbetsmiljön och samverkan, säger Anders Anell på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet som gjort utvärderingen. 
 
Den visar dock att den förändring som gjordes 2013, då vårdcentralerna slogs samman med sjukhusen i tre förvaltningar, har misslyckats med sitt syfte att få en bättre samverkan mellan vårdnivåerna.

Det har man inte lyckats med. Man har fått till en övergripande dialog med chefer, men den har inte trängt ner i verksamheten.

Men en ny omorganisation skulle under lång tid ta kraft från det som behöver göras, anser han.

– Man kan väl säga att rekommendationen är att ägna all kraft och energi åt att verkligen se till att det blir inte minst en bättre arbetsmiljö och bättre förutsättningar för samverkan, där man också inkluderar alla vårdcentraler i privat regi, säger han.

Som grund för utvärderingen har bland annat både enkäter och intervjuer med vårdcentralspersonal använts. Resultatet är inte positivt. 

Generellt kan man säga att det är en väldigt dyster bild man får av en besvärlig arbetsmiljö, där man också upplever att den försämrats över tid. 

För få allmänläkare, för lite resurser och kostnader som inte vårdcentralerna kan styra över är några förklaringar till den dåliga arbetsmiljön, enligt rapporten. På sikt måste det till fler utbildningsplatser för allmänläkare, och på kort sikt måste arbetsmiljön för läkarna förbättras.
 
– Det viktigaste kanske är att se till att det blir ett bra chefskap på vårdcentralerna, så man har kraft, energi och befogenhet att göra små saker som kan förbättra arbetsmiljön, säger Anders Anell.

För bättre samverkan med sjukhusvården behöver bland annat vårdcentralernas uppdrag bli tydligare, och de behöver få ett bättre konsultstöd från sjukhusen, enligt rapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".