Deckarförfattaren Set Mattsson.
Deckarförfattaren Set Mattsson. Foto: Sveriges Radio/Moa Lundgren
Malmö

Författare väcker liv i kommissarie som löser brott i 50-talets Malmö

Set Mattsson: Då och nu fanns ett hat mot främlingar
3:26 min

Nu är det dags för kriminalkommissarien Douglas Palm att lösa nya brott. Brotten utspelar sig i Malmö på 50-talet, en tid som har flera likheter med nutiden, enligt författaren själv.

– Då och nu fanns det ett hat mot främlingar. Den första romanen utspelar sig 1952. Många misstänktes för att vara spioner. Var man utlänning och bröt på svenska så räckte det för att bli misshandlad. säger Set Mattsson, författare. 

På måndag kommer "Kvinna vid kanalen" hans fjärde bok om kriminalkommissarien Douglas Palm som lever och verkar i början av 1950-talets Malmö.

– Det är en tid som inte är så speciellt skildrad i svensk skönlitteratur som jag vill gräva ned mig i. 

Författaren är själv född i Malmö och hans ambition är att följa kriminalkommissarien tills att han går i pension, vilket väntas bli någon gång under 60-talet. 

För att beskriva platserna har han letat i bildarkiv över hur staden såg ut. Läsaren få följa kommissarien i sitt arbete med att leda våldsroteln på polishuset i Malmö. 

– Han har ett ganska komplicerat privatliv och lite svårt för att andra människor är bättre än han själv är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".