Hadi Rihan på biblioteket i Trelleborg.
1 av 2
Hadi Rihan på biblioteket i Trelleborg. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Mats Rindborn Grahl, kommunpolis i Trelleborg.
2 av 2
Mats Rindborn Grahl är kommunpolis i Trelleborg. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Trelleborg

Unga i Trelleborg: "En grupp förstör för alla andra"

5:32 min

Ungdomar som ställer till stök på offentliga platser. Hotfulla och våldsamma situationer. I Trelleborg har fritidsgården Gasverket tvingats stänga kvällstid.

Förra veckan rann bägaren över. Flera ur personalen på fritidsgården Gasverket fick däcken på sina bilar sönderskurna, det har varit hot och vapen i form av knivar och slagsmål i och utanför lokalen som skrämt iväg flera besökare.

Sedan den 6 mars har man tvingats hålla stängt kvällstid eftersom personalen inte längre känner sig säker. "Förhoppningsvis kommer stängningen att vara tillfällig", står det på kommunens hemsida.

– Det är lite synd att de stänger, jag gick själv där när jag var mindre. Det är där man träffas ibland, säger Alexander Hedberg som går i gymnasiet i Trelleborg.

Nu diskuterar kommunledningen om man ska ha fältassistenter, ordningsvakter på Gasverket, nattvandring men också kameraövervakning på vissa platser.

– Det är för säkerheten. Tyvärr tycker jag inte det ska behövas överhuvudtaget men har det hänt något så har det hänt något - det får inte hända igen, säger han.

På biblioteket har det varit stökigt sedan flera år tillbaka och i höstas fanns det stora gäng på uppemot 20 ungdomar som härjade.

Men efter att man tog in ordningsvakt och en biblioteksvärd har personalens arbetsmiljö förbättrats och det har blivit lugnare.

– Det förekommer vissa situationer fortfarande, men inte i den omfattningen som när det var som värst, säger Michael Nordberg, bibliotekschef.

Hadi Rihan sitter och läser körkortsteori på biblioteket. Han tycker att ungdomarnas familjer borde göra något.

– Det är ett problem, vad ska polisen göra med ungdomar om de är under 18. Då måste familjen göra något med sina ungdomar.

Polisen samarbetar med kommunen och försöker hitta lösningar från olika håll.

Att det skulle vara något i just Trelleborg som lett till den här situationen, tror inte Mats Rindborn Grahl, kommunpolis.

– Det kommer i vågor oavsett vilken kommun man befinner sig i. Ibland blir det dåliga förebilder som styr och drar till sig andra ungdomar. Och i den delen får vi titta självklart på individerna och vilka det är som är de dåliga förebilderna och angripa det, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".