Gerner fick jobbet

Kristian Gerner får tjänsten som professor i historia vid Lunds universitet. På onsdagen avgjorde rektor Boel Flodgren den mycket omdiskuterade tillsättningen.
Trots att lärarförslagsnämnden ifrågasatt Gerners lämplighet valde Boel Flodgren att utnämna honom. Hon vill dock inte kritisera lärarförslagsnämndens arbete utan säger sig ha stor respekt för det. Inte heller tycker Boel Flodgren att det är märkligt att hon kommit till en annan slutsats än nämnden: - Det ligger i hela utredningsprocessen. Det är ju meningen att man ska kunna göra olika bedömningar, säger hon. Kristian Gerner är självklart nöjd med beslutet, men tycker att universitetet måste diskutera vilka kriterier som ska gälla vid tjänstetillsättningar framöver. - Jag tror personligen att lärarförslagsnämnden hade uppfattat att Lunds universitet vill ha kvinnliga professorer, men missuppfattat med det allvarliga tillägget att det skulle ske ''till vilket pris som helst'', säger Gerner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista