Eva Nilsson sitter hemma i sin soffa.
Eva Nilsson mår bra efter att hennes pappa donerade en njure till henne. Foto: Samuel Boström/Sveriges radio
Skåne

32 000 kan ha njursvikt – utan att veta det

2:45 min

Eva Nilsson från Kristianstad hade högt blodtryck i 15 år. Först efter att hennes tvillingsyster fick en hjärnblödning upptäckte läkarna att det höga blodtrycket berodde på njursvikt.

När Eva Nilsson var 21 år och gravid fick hon veta att hon hade högt blodtryck.

– Det var konstigt att man var 21 år, idrottade och hade högt blodtryck, säger Eva Nilsson.

Åren gick och förutom det höga blodtrycket så verkade allt bra.

Men fyra år efter att Eva Nilssons syster Lena fick en hjärnblödning så upptäckte man att båda systrarna hade njursvikt till följd av cystnjurar. Hjärnblödningen hade uppstått på grund av njursjukdomen.

– Det går så sakta. Över natten hade man nog märkt det. Men eftersom det går så sakta blir det ett normaltillstånd, säger Eva Nilsson.

Med tiden blev Eva Nilsson sämre. När hon endast hade sex procents funktion kvar i njurarna fick hon börja gå på dialys.

– Då var jag riktigt trött i kroppen.

En studie vid Karolinska institutet kom fram till att minst 6 procent kvinnor har njursvikt utan att veta om det. Det betyder att 32 000 kvinnor i Skåne har dold njursvikt. 

Eva Nilssons dialys blev kortvarig. Bara några månader senare donerade hennes pappa en av sina njurar.

– Det fungerade alldeles utmärkt. Jag blev mycket piggare, säger Eva Nilsson som i dag mår bättre, trots att hon äter mycket mediciner.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".