Malmö

Polischef dömdes för våldtäkt – nu kommer ny bok om fallet

3:02 min

Den före detta polischefen Göran Lindberg blev känd inom poliskåren för sitt jämställdhetsarbete, innan han dömdes för våldtäkt och koppleri. Nu kommer en bok om fallet.

 – Jag funderade på varför man ägnade sig så mycket åt honom och inte de som drabbades av honom, då bestämde jag mig för att skriva den här boken, säger Stig Hansén, författare, malmöit och journalist. 

Boken #kvinnofrid handlar om den fiktiva kvinnan Marina, hur polischefen som var inblandad i en prostitutionshärva tog kontakt med henne och hur det påverkade hennes liv.

– Hon är inte någon av dem som han var på, jag vill inte att någon av dem skulle känna igen sig eller utnyttja deras öde. Jag har satt ihop en berättelse av allt jag vet.

För att berättelsen skulle bli så trovärdig som möjligt har författaren begärt ut i stort sett allt som går att läsa om utredningen och förhör med de drabbade. 

För att berätta om händelsen kände han inte att vanlig nyhetsjournalistik räckte till.

 – Jag ville mer åt det psykologiska, hur är det att möta en sådan här man hur är det att lyssna på honom, hur är det att påverkas av honom. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista