Svedala

Svedalabor splittrade om planerat fängelse

3:59 min

Ett planerat skånskt fängelse fortsätter att väcka starka känslor. Många Svedalabor samlades på ett möte om anstalten på måndagen. Nu går kommunen vidare med frågan om var fängelset kan ligga.

– Vi går in i ett skede där alla synpunkter som kommit fram ska prägla den fortsatta utvecklingen av projektet, säger Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande.

 En av de som deltog på måndagens möte med Kriminalvården och politiker var Svedalabon Tommy Svensson. 

– Det kan vara en nackdel för Svedala kommun, det kan bli som Kumla, att det är känt för fängelset. Det kan ge en negativ klang eller positiv, det vet vi inte ännu, säger han.

Flera Svedalabor är splittrade i frågan. 

– Jag tänker positivt, att vi ska få mer folk till gatan. Sen kan det vara negativt, man står mittemellan, det är jättesvårt. Jag lämnar över det till politikerna som ska avgöra, säger en annan Svedalabo.

I veckan ska kommunfullmäktige behandla en lokaliseringsstudie som handlar om var anstalten ska ligga.

– Jag vill vara tydlig med att det inte är något beslutande möte. Det är de första stegen på ett stig, men vi har en lång väg kvar innan projektet är i hamn, säger Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande.

När det kan bli något beslut i ärendet är fortfarande oklart. 

– Inte heller Kriminalvården har gjort någon liknande resa på fyrtio år, jag kan inte säga någon tidsplan, säger Linda Allansson Wester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista