Stor strejk i Danmark

På torsdagen strejkade tusentals anställda i Danmark i protest mot en ny lag om deltidsarbete som under dagen debatterats i folketinget.
Det som den borgerliga regeringen vill genomföra är en lag som mjukar upp de tidigare hårda bestämmelserna kring deltidsarbete i Danmark där kollektivavtalen ofta sätter stopp. Arbetsgivare och anställda ska få rätt att komma överens om att den anställde övergår till deltidsjobb, något som enligt sysselsättningsminister Claus Hjort Fredriksen ska göra livet lättare för barnfamiljer och andra. Men de danska facken har reagerat våldsamt på lagförslaget som de fruktar kommer att leda till att anställda tvingas gå över till deltidsjobb. Frivilligheten är inte mycket värd om arbetsgivaren verkligen trycker på, anser facken. Därför satte sig anställda runt om i Danmark i morse i fackliga möten, en vanlig protestmetod som leder till att produktionen lamslås. En hel del arbetsgivare hade förberett sig för att möta aktionerna, bland dem flygbolaget SAS som tidigt beslöt ställa in 64 av förmiddagens flygningar till framförallt europeiska destinationer. SAS-ledningen som inte heller uppskattar inblandningen i förhandlingsrätten skickade också igår en skrivelse till alla anställda med en uppmaning till dem att inte ta bolaget som gisslan i politiska sammanhang. Men strejkerna har brett ut sig. Bland de första som lade ned arbetet var bryggeriarbetarna på Carlsberg, andra följde sedan efter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".