Föreställningn handlar om flyktingmottagandet 1945 när Malmö Museer upplät sina lokaler till judiska flyktingar som bland annat kom med vita bussarna.
Föreställningn handlar om flyktingmottagandet 1945 när Malmö Museer upplät sina lokaler till judiska flyktingar som bland annat kom med vita bussarna. Foto: Svenska Röda Korsets arkiv/TT Nyhetsbyrån
Malmö

Föreställningen jämför Malmö 1945 och 2015 – "Det finns ganska stora likheter"

4:21 min

Skådespelarna har själva kommit som flyktingar till Malmö. Under lördagen sätts föreställningen "Brofästet" upp.

I projektet "Brofästet" undersöker Teater Interakt hur Malmö genom historien tagit emot folk från andra länder. 

–Vi arbetar med pesoner som ganska nyligen har ankommit till Malmö. Och vi kom till den punken där vi ville gräva lite djupare kring Malmö som ankomsttstad och välkomststad, säger Sara Larsdotter Hallqvist är konstnärlig ledare och regissör på Teater Interakt.

Det kommer att bli tre föreställningar där den första spelas under lördagen.

Den handlar om flyktingmottagandet 1945 när Malmö Museer upplät sina lokaler till judiska flyktingar som bland annat kom med vita bussarna.

– Det finns ganska stora likheter i civilsamhällets vilja att engagera sig och hjälpa till att göra situationen så bra som möjligt, i den svåra tid som har varit vid båda de tillfällenda, säger Sara Larsdotter Hallqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista