Tusentals lägenheter värderas

Det är just nu ett rekordstort antal privata hyresvärdar i Malmö som låter bruksvärdera sina lägenheter. Hälften av alla lägenheter, det vill säga 20 000, ska värderas.
- Vi har aldrig sett något likande tidigare. Det ingår i våra ordinarie arbetsuppgifter att värdera lägenheten, men den här enorma mängden det hade vi inte kunna förutsäga, säger Christina Wessling som är chef på hyresgästföreningen i södra Skåne . Syftet med att alltfler privata hyresvärdar ser över sitt lägenhetsbestånd är att höja hyrorna. För en del är hyreshöjningar på 20 procent redan klara, men hur många fastighetsägare som till slut kommer att få igenom sina krav är ännu oklart. - För en del kommer vi att kunna pressa ner hyran men i vissa fall kommer vi ha svårt att komma överens. Då får hyresnämnden pröva ärendet, säger Christina Wessling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".