Polisförbundets ordförande i Syd - Sophia Willander.
Sophia Willander - polisförbundets ordförande i Syd. Foto: Sveriges Radio Malmo
Region Syd

Facket: Polisbrist bakom övertidsberg

5:33 min

Kostnaderna för polisens övertid ökar kraftigt. Fyra av 10 poliser i så kallad blåljustjänst arbetar minst ett övertidspass varje vecka, rapporterar Dagens Nyheter. Ökningen sker trots att målet är att övertiden ska minska.

– Vi känner väl igen dessa siffror. Vi har ett stort övertidsuttag generellt och det är inte bättre här i region Syd, säger Sophia Willander, ordförande för Polisförbundet region syd.

Övertidsuttaget ökade markant 2016 och ökningen fortsätter.

– Den enklaste förklaringen är att vi saknar poliser. Vi kan inte ringa in poliser från bemanningsföretag, säger Sophia Willander.

2014 kostade polisens övertidstimmar 499 miljoner kronor, förra året hade kostnaden stigit till 636 miljoner. Det handlar om övertid som arbetsgivaren har beordrat. Vissa gör det gärna medan andra faktiskt inte vill.

– Det sliter på den enskilda polismannen och det är ju inte hållbart i längden. Vi måste ha den vila vi behöver för att orka med, säger Sophia Willander.

Ett problem är att hundratals erfarna poliser slutar, ett annat är att platserna på polisutbildningarna gapar tomma, trots det startas inom kort ytterligare en polisutbildning inom region Syd i Malmö förutom den som redan finns i Växjö.

– Enda sättet att komma till rätta med obalansen är att höja lönen och förbättra villkoren, då kanske vi kan minska tappet och kanske också lyckas locka tillbaka dem som har slutat, säger Sophia Willander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista