VAR-kamera
Foto: Elisabetta Baracchi
Fotboll

Enkät: Allsvenska spelare vill inte ha videogranskning

0:56 min

Spelare i fotbollsallsvenskan vill inte att det omdiskuterade videodomarsystemet VAR ska införas inom svensk fotboll. Det visar en genomgång som Radiosporten gjort.

Samtliga sexton tillfrågade spelare är negativa till att inför systemet i allsvenskan i dess nuvarande form.

Videogranskningssystemet VAR ska användas vid VM i Ryssland i sommar och finns redan i Serie A, Bundesliga och i engelska FA-cupen. Det tillämpas förutom vid mål för att se om det ska vara straff, rött kort eller om det var något regelbrott innan bollen gick i mål.

En genomgång som Radiosporten gjort bland med spelare från samtliga sexton allsvenska lag visar dock att dom inte vill att VAR införs i Sverige.

Tre av de tillfrågade tyckte till och med att VAR borde skrotas helt.

Jag tycker det borde läggas ner. Man får leva med att domaren gör misstag.

Men är det inte bra att gå tillbaka och titta på bilder så att det blir rätt när det gäller mål och straffar?

– Man vill ju att allt ska vara så korrekt som möjligt men även fast man går tillbaka och tittar på bilder så kan det vara jäkligt svårt att avgöra vad som var rätt och fel. Jag tror att det beslutet som domaren tar i stunden är det man får leva med.

Dalkurds nyckelspelare Rawez Lawan är en annan motståndare till VAR systemet.

– Som fotbollsfan är det värdelöst. Man vill ha mycket känslor när man kollar på sitt favoritlag. Som spelare skulle jag säga att det är ganska intressant men måste vidareutvecklas enormt, säger han.

I nuläget är det inte aktuellt för svensk fotboll att applicera VAR i de högsta serierna och det är samtliga sexton spelare glada för. En stor majoritet av de tillfrågade i Radiosportens enkät, tretton stycken, är tveksamma till systemet och anser att det måste förbättras om det ska bli aktuellt att införa i allsvenskan i framtiden. Framför allt tycker spelarna att rytmen i matcherna förstörs av de långa avbrotten som blir i samband med videogranskningen.

– Jag kollar mycket på italiensk fotboll och det är parodi i varenda match. Det är bra i grunden att saker och ting ska vara rätt men just nu tar det alldeles för lång tid och det är för mycket domslut och incidenter i straffområdet som utvärderas, säger Göteborgs Sebastian Eriksson som har ett förflutet i Serie A och Cagliari.

Vad krävs för att VAR ska bli bra?

– Det svåra är att bestämma vilka situationer det är som ska kollas. Jag tycker att det ska vara en situation där bollen är involverad men sen tycker jag man ska sluta kolla varje handssituation för det tar tre fyra minuter varje gång.

Så tycker de allsvenska spelarna om VAR:

Värdelöst, lägg ner direkt:
Alexander Blomqvist, Trelleborg
Rawez Lawan, Dalkurd
David Moberg Karlsson, Norrköping

Intressant/Tveksamt, måste vidareutvecklas:
Sebastian Eriksson, Göteborg
Markus Rosenberg, Malmö
Henok Goitom, AIK
Gustav Sandberg Magnusson, Brommapojkarna
Jacob Une Larsson, Djurgården
Samuel Holmén, Elfsborg
Linus Hallenius, GIF Sundsvall
Jiloan Hamad, Hammarby
Jesper Arvidsson, Sirius
Viktor Elm, Kalmar
Erik Friberg, Häcken
Nordin Gerzic, Örebro
Tom Pettersson, Östersund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista