Pernilla Unsgård, kurator på Rörsjöskolan-Zenith står på en gata i Malmö.
Pernilla Unsgård, kurator på Rörsjöskolan-Zenith i Malmö. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Malmö

Skolkurator märker av provstressen

3:55 min

"Brutal stress", så beskriver niondeklassare perioden när nationella prov ska göras. Kuratorn Pernilla Unsgård i Malmö möter fler stressade elever så här års.

Vi har pratat med flera niondeklassare på Kirsebergsskolan som vittnar om hård stress och ångest under den här tiden när det nationella provet ska göras.

Pernilla Unsgård, kurator sedan sex år tillbaka, jobbar på Rörsjöskolan-Zenith i Malmö. Hon bekräftar det eleverna säger.

– Jag känner igen den beskrivningen, jag ser det även i årskurs sex, där man gör det första gången, säger hon.

Hon säger att man får en bild av vilka som har det stressigt. Pernilla Unsgård möter två kategorier av elever. De som har höga krav på sig själva och de som har misslyckanden med sig i bagaget. Det blir fler samtal under just provtider.

– Jag säger att de får den anpassning de behöver under provtid som de har rätt till, som särskilt stöd. Man behöver inte ha en diagnos för att få det.

Det kan till exempel vara att man får extra tid på sig. 

– Man måste också jobba brett med stress när det gäller hela skolsituationen, säger Pernilla Unsgård.

Varför har det blivit så här?

– Från den gruppen som har ett skolmisslyckande med sig i bagaget så handlar det om att de flesta arbeten idag kräver minst godkända betyg i gymnasiet, säger Pernilla Unsgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista