Kön ringlade lång genom Lundagård när biljetterna till karnevalen släpptes.
1 av 2
Kön ringlade lång genom Lundagård. Foto: Sofie Ericsson/Sveriges Radio
Freja Davidsson Bremborg, karnevalsgeneral i Lund.
2 av 2
Freja Davidsson Bremborg, karnevalsgeneral i Lund. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Lund

Stort sug efter Lundakarnevalen

3:16 min

Kön ringlade lång genom Lundagård när biljetterna till Lundakarnevalen släpptes. Temat är fantasi och om en månad väntas cirka 400 000 besökare till Lund.

Den 18 maj är det dags för Lundakarnevalen som går av stapel var fjärde år. Temat är fantasi och därför kallas den för Imaginalkarnevalen. 

– Jag har världens roligaste uppdrag och jag har fantastiskt team med mig, säger Freja Davidsson Bremborg, karnevalsgeneral.

Större delen av hennes tid går till förberedelserna. Men hon är inte ensam. Hela 5700 studenter är med och jobbar med karnevalen i år som förväntas locka omkring 400 000 besökare till Lund.

– Imaginal är det påhittade där bara fantasin sätter gränserna. Lundakarnevalen handlar om att förverkliga det påhittade och se till att allt är möjligt, säger hon.

Vad brukar du säga när du ska beskriva Lundakarnevalen för någon som är ny i Skåne?

– Allas erfarenhet samlas i karnevalen och det blir magiskt.

Festligheterna pågår i Lundagård i centrala Lund. Det kommer finnas mattält, stor scen där artisterna spelar och olika så kallade nöjen.

– Det är en 45 minuter lång föreställning och vi har åtta olika inriktningar som opera, kabaré och cirkus.

En del lundabor tycker det är jobbigt med nedskräpning, stoj och stök men det har man redan tänkt på, enligt Freja Davidsson Bremborg.

– Vi har haft en dialog med kommunen och renhållningsverket. Vi tillsatte tidigt en miljöchef för att ta tillvara allt material vi använder men också att sopsorteringen ska bli prima.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista