Skåne

Demens svårare att upptäcka hos vissa

4:10 min

Det är allmänt svårt att tyda tidiga tecken på demens. Men det är ännu svårare att märka symtomen hos människor med intellektuell funktonsnedsättning.

Därför behöver vård- och omsorgspersonal bli bättre på det för att kunna ge rätt stöd.

– Det är viktigt att inse att gruppen åldras lite tidigare än befolkningen i övrigt, man behöver gå i pension tidigare, och man behöver ändra sina aktiviteter så att de blir enklare och lättare att ta till sig. Vi behöver lära oss att förstå alla symtom för de kan inte alltid prata för sig och beskriva vad det är som känns annorlunda, säger Gun Aremyr, legitimerad arbetsterapeut som bland annat föreläser om funktionshindrade och demenssjukdomar för personal och anhöriga som möter gruppen.

Kunskap är grundläggande för att öka förståelsen för de symtom som uppstår då en person med intellektuella funktionsnedsättningar får en demenssjukdom enligt Gun Aremyr. Därför åker hon sedan många år runt och föreläser i ämnet för att personal och anhöriga som möter gruppen ska får praktiska råd för att kunna ge stöd i vardagen för den som drabbas av demens.

– Vi måste inse att mörka mattor kan uppfattas som hål, och vi måste inse att det är viktigt med kontrastfärger för att jag ska upptäcka min mat. Det finns många åtgärder i den konkreta miljön som vi behöver göra, säger hon.

 Forskning visar att åldrandet hos personer med till exempel Downs syndrom sker tidigare än hos andra. Det är därför väldigt viktigt att uppmärksamma tidiga symtom på en demensutveckling. Lika viktigt är det att kunna särskilja demenssymtom från det naturliga åldrandet och andra sjukdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista