Cecilia Sahlström, före detta polis som sadlade om till författare.
Cecilia Sahlström, före detta polis som sadlade om till författare. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio

Hon bytte polisutredningar mot deckarintriger

3:47 min

Cecilia Sahlström började som kulturvetare och har bytt bana många gånger i livet. Nu använder hon sina erfarenheter inom polis och socialtjänst i sitt författarskap. Det har lett fram till kriminalromanen I egna händer.

Cecilia Sahlström har jobbat som utbildningskonsult och copywriter, varit redaktör på ett bokförlag och till och med drivit en egen jazzklubb. Lågkonjunkturen fick in henne på polishögskolan och ett yrkesliv som polis.

– Jag är nog lite äventyrlig av mig och gillar utmaningar och det var otroligt kul och spännande att börja som polis.

Det blev 20 år som polis, där hon bland annat var chef för familjevåldsroteln i Skåne.

– Jag var trött på segheten i organisationen och kände att jag behövde göra något annat.

Nu jobbar hon på socialförvaltningen i Hörby och vid sidan om skriver hon psykologiska deckare.

– Jag ju sett många människor i mitt jobb som polis och jag är ju intresserad av mänskliga beteenden så allt det jag har gjort bär jag ju med mig och använder i mitt författarskap.

Första boken Vit Syren kom 2016 och nu är uppföljaren I egna händer här. Den handlar om ett brutalt mord på en ung socialsekreterare som till synes verkar vara helt fläckfri.

– Det är ett aggressivt och kontrollerat mord som visar på två vitt skilda sidor hos mördaren.

Cecilia Sahlström bor i Lund och jobbar i Hörby och båda orterna finns med och bidrar i böckerna, även de fall hon jobbade med som polis har färgat handlingen.

– Jag plockar in flera av de fall som jag har jobbat med men har fastnat särskilt för de fall där unga blir hårt utsatta, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista