Najib Javadi och bästa kompisen Fajaz
1 av 3
Najib Javadi och bästa kompisen Fajaz Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
Najib Javadi och hans komNajib Javadi och bästa kompisen Fajaz pis Fajaz
2 av 3
Najib Javadi och bästa kompisen Fajaz Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
Najib Javadi hjälper till med läxläsningen
3 av 3
Najib Javadi hjälper till med läxläsningen Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Nu vill Najib ge tillbaka

4:33 min

Det är läxhjälp på Ensamkommandes förbunds mötesplats i Malmö. För två år sedan kom Najib hit för att få hjälp med läxorna flera gånger i veckan. Nu är det tvärtom: det är han som hjälper till.

– Ja, nu vill jag ge tillbaka. Istället för att bara sitta här och snacka med mina kompisar så hjälper jag dem med läxorna.

En gång i veckan samlar Najib Javadi några kompisar som behöver hjälp, men idag är det bara hans bästa vän Fajaz här. Han läser högt och Najib hjälper med uttal och förståelse.

– Jag känner mig inte som en lärare utan mer som en vän. Jag hjälper dem med läxorna och de kan hjälpa mig med andra saker. Jag använder också vårt hemspråk dari för att förklara och det gör det lättare för dem att förstå, säger Najib.

Mest är det svenska, historia och samhällskunskap som kompisarna vill ha hjälp med och oftast går det lätt att förklara och översätta så att kompisarna fattar. Men ibland kör han fast.


– Jag pratar så mycket svenska nu att jag ibland har svårt att hitta orden på mitt hemspråk, säger han och skrattar.


Så var det verkligen inte när han själv kom hit för två år sedan. Då hade han nästan ingen att prata svenska med. Men så började han skolan med svenska kompisar och då vände allt.

– Det var som en bomb. Jag pratade svenska hela tiden och lärde mig mer och mer för varje dag och nu har jag också svenska vänner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".