Öresundståg på Malmö C nere i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne/Danmark

Dansk strejk sköts upp – Skånetrafiken var redo

2:28 min

Alla Öresundspendlare kan andas ut – i allafall tillfälligt. Den danska storstrejken skjuts upp i två veckor och tågen går därmed som vanligt ett tag till.

Det var andra gången som strejken sköts upp. En eventuell strejk berör omkring 100 000 offentliganställda i Danmark, men skjuts nu fram till den 8 maj. Lockouten av 440 000 offentligt anställda skjuts också fram till den 12 maj, rapporterar News Øresund.

Medlingsförhandlingarna mellan fackliga parter och arbetsgivare inom den offentliga sektorn återupptas på fredag. Parterna är bland annat oense om löneökningar för de kommande tre åren.

Knappt 14 000 pendlar dagligen över Öresund varav de allra flesta pendlar från Skåne till Själland i Danmark, enligt Öresundsinstitutet. Och Skånetrafiken hade förberett sig för konfliken.

"Vi har fått klartecken på att vi får lov att köra busstrafik. Nu planerar vi hur busstrafiken ska köra på bästa möjliga sätt för våra resenärer. Så fort det är beslutat kommer vi att informera om det", skrev Skånetrafiken på sin hemsida på tisdagen.

Skånetrafiken rekommenderade ändå att resenärer köper sina månadskort som vanligt eftersom det kommer vara möjligt att återlösa sitt periodkort och få pengarna tillbaka för återstående dagar om man inte vill åka buss.

Pendlarna ska också kunna återlösa enkelbiljetter om man inte har kunnat resa.

Inga tåg kommer att köra i Danmark om den stora konflikten bryter ut, men metro och busstrafik kör som vanligt, enligt Skånetrafiken.

Anledningen till storstrejken är att avtalsförhandlingarna för både kommun-, region- och statsanställda har gått i baklås och om parterna inte kommer överens kommer cirka 100 000 offentliganställda att strejka.

Skolor och förskolor kan komma att stängas. Kollektivtrafik, bland annat tågen till och från Sverige, kommer stå stilla och sjukhus kommer skjuta upp icke livshotande operationer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista