Michael Thouber, direktör på konsthallen Charlottenborg.
Michael Thouber, direktör på konsthallen Charlottenborg. Foto: Morris Wikström/Sveriges Radio.

Danskt bråk om parabolkonstverk

3:10 min

Beslutet att inte tillåta 30 paraboler på konsthallen Charlottenborgs fasad i Köpenhamn har orsakat debatt i Danmark.

Inne i konsthallen Charlottenborg pågår Kungliga danska konstakademiens examensutställning.

Det var här på konsthallens fasad som konstnären Banaan Al-Nassers 30 tv-paraboler skulle sättas upp. Fasadkonstverket skulle spegla nostalgin hos den som tvingats i exil, och samtidigt kommentera en pågående dansk samhällsdebatt om invandring.

Men när vi står och tittar upp på fasaden finns inga paraboler där. Konsthallen Charlottenborgs förfrågan fick avslag av Slotts- och kulturstyrelsen i Köpenhamn eftersom byggnaden är kulturminnesmärkt.

– Det är en röd murstensfasad med stora klassiska fönster från 1800-talet. Parabolerna skulle ha varit utspridda över fasaden, på några ställen tillsammans, på andra var för sig. Jag tror att om man hade cyklat förbi så hade man inte förstått om det var en tv-station som flyttat in, eller om det var en flyktingförläggning. Man hade frågat sig varför det sitter paraboler på fasaden, säger Michael Thouber, direktör på konsthallen Charlottenborg.

Beslutet har orsakat en debatt i Danmark. Bland annat har Köpenhamns kulturborgmästare kritiserat Slotts- och kulturstyrelsens beslut.

Men beslutet försvaras av Merete Lind Mikkelsen, som är enhetschef på Slotts- och Kulturstyrelsen i Köpenhamn.

Enligt Merete Lind Mikkelsen ställer kulturminnesmärkningen höga krav. Konstverken som ska upp på fasaden måste på ett tydligt sätt relateras till byggnadens historia. Det gör inte de trettio parabolerna, säger hon.

– Om konstverket inte relaterar till historien så säger vi nej. Och det tycker vi är fallet här. Även om konstverket som sådant verkar spännande.

Enligt Merete Lind Mikkelsen finns idag många förfrågningar om att använda fasaderna i olika syften. Men en kulturminnesmärkt byggnad är ett konstverk i sig själv.

– Byggnader och byggnadskonst är viktigt. Kunskapen om att byggnadskonst har ett värde och en betydelse i sig själv håller på att försvinna.

Michael Thouber på konsthallen Charlottenborg är fortfarande irriterad. Efter beslutet att inte hänga upp parabolerna erbjöd sig konstmuseet Aros i Danmarks andrastad Århus att ställa ut verket.

Det är bra, men det svider att Danmarks huvudstad riskerar att bli passerad av lillebror när det gäller konstnärlig djärvhet, menar Michael Thouber.

– Jag tycker det är synd om Århus blir huvudstad för kultur. Det borde ju vara landets huvudstad som tar täten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista