Öresund

Nytt avtal klart – dansk storstrejk avvärjd

Konflikterna på den danska offentliga arbetsmarknaden riskerade lamslå den danska tågtrafiken och drabba broresenärer i Öresundsområdet. Nu är ett avtal i hamn för den sista gruppen, runt 180 000 statligt anställda.

Med löfte om högre löner och betald lunchpaus för de offentligt anställda är därmed hotet om storstrejk över.

Parterna har enats om ett treårigt avtal, precis som vid de tidigare förhandlingarna som rörde kommunalt och regionalt anställda. Knäckfrågorna i den danska arbetsmarknadskonflikten har rört lärarnas arbetstider, storleken på de offentliganställdas löner de kommande tre åren samt en formalisering av rätten till betald lunchpaus.

En eventuell strejk skulle inledningsvis ha berört omkring 100 000 offentliganställda i Danmark. Förra veckan kom besked om att strejken skjuts fram till 8 maj, liksom en tidigare aviserad lockout av 440 000 offentligt anställda. Om strejkplanerna hade blivit verklighet då de först aviserades skulle broresenärerna i Öresundsområdet bli hänvisade till ersättningsbussar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista