Peter Sjölund.
Peter Sjölund. Foto: Ulrica Zwenger
Skåne

Släktforskningsexpert positiv till polismetod

4:15 min

Författaren och dna-experten Peter Sjölund ser oanade möjligheter om polisen börjar ta efter släktforskares metoder. "Jag är imponerad att de kommit på att de kan använda det här för att lösa fall", säger han.

Peter Sjölund är mångårig forskare inom dna-släktforskning och har bland annat skrivit boken "Svenskarna och deras fäder - de senaste 11 000 åren" tillsammans med DN-journalisten Karin Bojs.

I boken går författarduon bland annat igenom vilka möjligheter som finns med dna-metoden rörande att hitta avlägsna släktingar. Han tror att det finns stora möjligheter för polisen att även hitta okända mördare den vägen.

– Det ligger ett otroligt stort ansvar på polisen om hur de använder tekniken. Man kan lätt dra förhastade slutsatser, men vet man vad man gör och använder det ansvarsfullt tycker jag att det är helt okej, säger Peter Sjölund.

I dagsläget har uppemot 70 000 personer dna-testat sig i Sverige och 18 miljoner i världen - en siffra som väntas fördubblas bara i år.

– Så du får allt större möjligheter att hitta en misstänkt brottsling om man råkar vara släkt med någon av alla de släktforskare som testar sig.

Chansen finns att polisen, med hjälp av dna som de hittat på brottsplatser, får träff på ett syskon eller ett halvsyskon, men mer troligt är att det blir mer avlägsna släktingar. Skulle så vara fallet krävs betydligt mer arbete för polisen att härleda vem dna:t kan tillhöra.

– Jag har haft fall där vi har löst det på en dag. Men också haft fall som min svärmors okände morfar, där jag hållit på i fyra år, och fortfarande inte kunnat knäcka. Jag vet att han kommer från Glava socken i Värmland, men närmare än så har jag inte kommit.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista