Ulf Borgström (till höger) senast det begav sig i Ystads tingsrätt.
1 av 2
Ulf Borgström (till höger) senast det begav sig i Ystads tingsrätt. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT Nyhetsbyrån
Dan Granvik en av flera poliser som har utrett Ulf Borgström genom åren.
2 av 2
Dan Granvik en av flera poliser som har utrett Ulf Borgström genom åren. Foto: Drago Prvulovic/TT Nyhetsbyrån
Skåne

Ulf Borgström åtalas för nya brott

4:38 min

I dag åtalas Ulf Borgström, mer känd som gryningspyromanen, för nya brott. Det rör sig bland annat om ett försök att sätta fyr på socialkontoret i Köping, något han suttit häktad för sedan mitten av januari.

Ulf Borgström, som är 54 år, har jagats för anlagda bränder sedan början av 1990-talet.

Han greps senast i december 2010 för en anlagd brand mot ett flerfamiljshus i Ystad ett brott som han senare dömdes till åtta års fängelse för.

– Han var smart. Han låg alltid steget före och visste allt om lag och rätt och vad han kunde och inte kunde göra. Det gjorde att han höll sig undan, säger kriminalinspektör Dan Granvik, en av flera som har utrett Ulf Borgström genom åren.

När åtalet väntas lämnas in i Västmanlands tingsrätt i dag blir det sjätte gången sedan början av 1990-talet som Ulf Borgström blir åtalad för brandrelaterad brottslighet. Men rättsväsendet har haft historiskt svårt att få honom fälld.

Tre gånger har han friats, antingen för att vittne dragit tillbaka sitt utpekande eller för att domstolar inte kunnat utesluta andra gärningsmän.

Under två perioder på 00-talet, när han bodde i Ystad och Kristianstad, skuggades Ulf Borgström av polis så gott som dygnet runt. 

– Hade han dykt upp i Ystad igen hade det blivit enorma känslor, minnen hur han satte skräck i hela bygden, säger Dan Granvik.

Efter att ha blivit villkorligt frigiven från sitt senaste fängelsestraff, för drygt två år sedan, har han varit bosatt i Västmanland.

Enligt uppgift till P4 Malmöhus kommer Ulf Borgström att åtalas för fler än de två brott försök till mordbrand och grovt hot mot tjänsteman som han suttit häktad för sedan januari.

Kammaråklagare Fredrik Ingblad bekräftar uppgiften, men vill inte kommentera vilken typ av brottslighet de övriga misstankarna rör.

– Den här människan är synnerligen farlig om han går ut med en friande dom, då har han fått ytterligare motiv till ännu mer hämnd, säger Dan Granvik.

Ulf Borgström själv nekar till brott.

– Min klient förnekar brott och han tillbakavisar alla de anklagelser som kommer från åklagarhåll. I övrigt kommer vi inte att föra rättsprocessen i medierna utan göra det vid rättegången, säger hans försvarsadvokat Viktor Svartz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista