SÖDERSJUKHUSET
Det finns en våldtäktsmottagning på Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Erik Nylander/TT
Skåne

Våldtäktsmottagning kommer på plats till slut

3:01 min

Nu är det snart klart med en specialiserad våldtäktssmottagning på Skånes universitetssjukhus, något som Liberalerna föreslog redan för tre år sedan.

Förra året ökade antalet anmälda våldtäkter i Sverige med tio procent, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå.

En specialiserad våldtäktsmottagning på Skånes universitetssjukhus ska nu bli verklighet - tre år efter att förslaget kom upp på politikernas bord.

Hälso- och sjukvårdsnämnden i region Skåne förväntas ge mottagningen grönt ljus nästa vecka och avsätta en och en halv miljon kronor. Det är ännu inte bestämt var i Skåne mottagningen kommer ligga.

– En av de viktigaste uppgifterna är att jobba mot den stigmatisering som människor som blivit utsatta för sexuellt våld och våldtäkt känner, säger Gilbert Tribo (L), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Han säger att han tagit del av berättelser om personer som blivit ifrågasatta när de sökt vård efter en våldtäkt.

– Vi vet att en specialiserad mottagning leder till ett bättre omhändertagande, bättre behandling och bättre resultat så att människor som varit utsatta för de här fruktansvärda övergreppen kan lättare komma vidare i livet.

Liberalerna som är en del av oppositionen i region Skåne, la fram ett förslag om en sådan mottagning 2015. Regionfullmäktige sa ja till det 2016.

– Jag tycker det har tagit alldeles för lång tid, nu får jag hoppas verkligen att man får tummarna loss och har den här verksamheten på plats under hösten, säger Tribo.

Det är Socialdemokraterna och Miljöpartiet som tillsammans styr i regionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista