Skånskt företag riskerar att drabbas av USA:s sanktioner

1:59 min

Europeiska företag som gör affärer i Iran har sex månader på sig att avveckla sin verksamhet. Bland annat för Kristianstadsföretaget 3D-Tec Sweden är framtiden oviss.

I veckan meddelade USA:s president att man drar sig ur kärnenergiavtalet med Iran. Från Trumpadministrationen säger man nu också att europeiska företag som gör affärer i Iran har sex månader på sig att avveckla sina affärer i landet.

Reza Kazemi är VD för företaget 3D-Tec Sweden AB i Kristianstad som efter sommaren ska börja exportera tandimplantat till Iran - en order på cirka tre miljoner kronor. Men han tror inte att hans företag kommer att drabbas av hoten om sanktioner:

– Vad vi säljer till iranier är medcinska applikationer. Innan låg de inte under de här ekonomiska sanktionerna. Jag hoppas bara att Europa kommer överens med de iranska myndigheterna så att vi kan fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista