Malmö.

Hemlösheten växer – nyanlända drabbas hårdast

4:05 min

Efter förra årets kartläggning lovade Malmö stad krafttag. Men hemlösheten fortsätter att växa. Nu riktar Skåne Stadsmission kritik mot socialtjänsten.

I slutet av 2017 gjorde Malmö stad en kartläggning av hemlösheten i Malmö. Rapporten beskrev ett problem som vuxit snabbt de senaste åren. På fem år hade antalet vuxna hemlösa dubblerats och de hemlösa barnen tredubblats. 

Ett drygt halvår in i 2018 kan P4 Malmöhus berätta att hemlösheten i Malmö fortsätter växa. Några exakta siffror finns inte än, hemlösheten är svår att kartlägga, men totalt sett rör dig sig om fler personer än förra året. 

– De vi hjälper kommer inte ur systemet. Det är svårt för dem att hitta bostäder, de kommer inte vidare. Vi har ingen dramatisk ökning, men vi har en ökning, säger Anna von Reis, avdelningschef på Arbetsmarknads- och socialförvaltningen på Malmö stad. 

Det som ökar mest är det Malmö stad kallar den "strukturella hemlösheten", det vill säga hemlöshet som inte beror på sociala problem utan att folk helt enkelt inte kan få tag i någonstans att bo. På fem år har den strukturella hemlösheten ökat med 136 procent i Malmö. 

En majoritet av de strukturellt hemlösa är nyanlända till Sverige. En av dem är Omar Abd al-Aziz. Han kom till Malmö från Syrien för två år sedan och bor idag på Skåne Stadsmissions akutboende. 

– Det är mycket svårt att bo på det här sättet. Man kommer hit klockan sju för att få en sovplats, och gör samma sak nästa dag. Det finns ingen säkerhet, särskilt när de andra som bor här håller på med droger, säger han. 

Personalen på Skåne Stadsmission har märkt hur hemlösheten har ändrat karaktär i Malmö de senaste åren. 

– Det är lite drygt två och ett halvt år sedan vi började märka av det, och sedan har det bara fortsatt, säger Matilda Jägerdén, enhetschef på Skåne Stadsmission i Malmö. 

För fem år sedan hade så gott som alla hemlösa som kom till Stadsmissionens härbärge ett aktivt missbruk eller psykiska funktionsnedsättningar. Idag har en majoritet inga sociala problem, deras huvudproblem är att de inte får tag i en bostad. 

Socialtjänsten kategoriserar den gruppen som strukturellt hemlösa. Och att kategoriseras som "strukturell" innebär i praktiken att man inte kan få hjälp av socialtjänsten att få tag i en bostad, menar Matilda Jägerdén på Skåne Stadsmission. 

– Jag upplever att socialtjänsten väljer att tolka socialtjänstlagen hårdare än vad man gjorde tidigare, säger Matilda Jägerdén. 

Men Anna von Reis på Malmö stad håller inte med om det. Det är heller inte socialtjänstens ansvar att ordna bostäder åt hemlösa utan sociala problem, menar hon.

– Vi är ju ingen bostadsförmedling. Vårt ansvar är att hjälpa personer i nöd eller med speciella svårigheter, säger Anna von Reis. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista