Trots att Malmö stad har lovat krafttag så ökar hemlösheten. Foto: TT
Trots att Malmö stad har lovat krafttag så ökar hemlösheten. Foto: TT

Hemlösheten fortsätter öka trots krafttag

4:51 min

Trots att kommunen lovat krafttag fortsätter hemlösheten i Malmö att öka. Huvudskälet är bristen på bostäder.

– Under många år under 2000-talet har det byggts för lite. Sedan ett par år tillbaka har byggandet kommit igång och nu bygger man mer än målet, säger Gustav Wirtén, reporter på P4 Malmöhus som granskat hemlösheten i Malmö.

Målet som sattes upp när det var som värst var att det skulle byggas 1 900 bostäder om året fram till 2030. 

– Det når man med råge, problemet nu är snarare att de bostäder som byggs är alldeles för dyra, säger Gustav Wirtén.

Kommunen hoppas att det ska lösa sig genom att nya bostäder sätter igång en flyttkedja.

– Den billigare bostaden är egentligen redan byggd och finns i beståndet. Det gäller att göra dessa billiga bostäder tillgängliga så att man kan göra en entré på bostadsmarknaden, säger Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör, Malmö stad.

Men flyttkedjan fungerar sämre i praktiken än i teorin. Hemlösheten har också ändrat karaktär på senare år och blivit strukturell. Den grupp hemlösa som ökar mest är personer eller familjer utan social problematik

– Det finns inget missbruk eller psykiska funktionsnedsättningar, det handlar om att man inte har råd att skaffa en bostad. En stor del av dem är nyanlända, säger Gustav Wirtén.

På andra ställen i Europa tillämpar man det som brukar kallas Social Housing. Där går staten in och subventionerar eller hyr lägenheter åt dem som inte har råd men det är kontroversiellt här i Sverige.

– Det går emot en helig ko inom bostadspolitiken där man vill att alla ska ha samma standard och att vi inte ska bygga fattigbostäder, säger Gustav Wirtén.

Trots det har man nu börjat fundera runt det här.

– Vi har valt ett annat system där vi stödjer familjerna via vårt välfärdssystem men det räcker uppenbarligen inte och jag inser att vi behöver utveckla ett system som möjliggör bostad för de allra svagaste, säger Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista