Musikhjälpen i Umeå.
Förra året besökte Musikhjälpen Umeå. Foto: Erik Abel/TT
Skåne

Musikhjälpen 2018 sänds från Lund

4:26 min

I december är det dags för den elfte upplagan av Sveriges Radios och SVT:s Musikhjälpen. Nu står det klart att Lund blir årets värdstad.

 – Vi är så himla glada över att få åka till ännu en ny stad med Musikhjälpen. Och extra roligt är det att komma till en så levande studentstad som Lund! Nu hoppas vi att alla studenter och Lundabor sluter upp i december, säger Julia Blomberg, Sveriges Radios projektledare för Musikhjälpen.

Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter en undanskymd humanitär katastrof. Tre programledare blir vid sändningsstart inlåsta i en glasbur för att sända radio och tv dygnet runt under sammanlagt 144 timmar.

Förra året samlade Musikhjälpen in över 74 miljoner kronor och sammanlagt genomfördes drygt en halv miljon olika engagemang till stöd för arbete mot barnsexhandel. Vad temat blir i år avslöjas först under hösten.

Är ni inte rädda att studenterna är helt slut nu efter Karnevalen som drar igång i dag fredag?

– Nej, vi hoppas att Lundastudenterna känner att det händer ännu mer roligt i staden i år när Musikhjälpen kommer en hel vecka i december. Vi önskar givetvis att alla vill vara med på tåget för att skapa den där magiska känslan som bara infinner sig kring Musikhjälpen.

Årets upplaga av Musikhjälpen är den elfte i ordningen sedan starten i Malmö 2008. För varje år har publikens engagemang ökat närmast lavinartat. Senast programmet sändes från Skåne var 2012, sedan dess har programmet enligt Julia Blomberg verkligen utvecklats.

– Mycket har hänt i takt med att projektet vuxit de senaste åren. Framför allt har publikens engagemang ökat för varje år och det märks bland annat genom att det nästan alltid är publik som hänger utanför glasburen, oavsett tid på dygnet.

Sändningen sker från Stortorget i Lund och redaktionen bakom programmet kommer placeras i stadshallen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista