Skånetrafikens nuvarande biljettautomater ser ut så här. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Skånetrafiken lovar bättring. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Malmö

Skånetrafiken: "Har inte varit med om något liknande"

3:09 min

Skånska tågresenärer har prövats hårt de senaste veckorna med inställda tåg och ersättningsbussar. Igår kom droppen för många när runt 600 passagerare på egen hand började evakuera ett strömlöst tåg, i brist på information. Skånetrafiken lovar bättring.

 Tåget var på väg från Köpenhamn till Hässleholm när det stannade utanför Hyllie. Flera resenärer har vittnat om passagerare som svimmade av värmen och en obefintlig information.

 – Vi måste givetvis titta på varför det blev såhär, varför fungerar inte nödströmmen ombord, det finns massor att lära och massor att göra bättre, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

De senaste två veckorna har Skånetrafiken ställt in hundratals tåg. 

 – Jag har jobbat tio år i den här branschen nu och jag har inte varit med om något liknande. Vi har ställt in 440 tåg och satt in 288 ersättningsbussar på grund av att vi har fel i infrastrukturen.

Enligt Skånetrafiken har järnvägen för lite kapacitet i förhållande till hur många tåg som körs. 

– Mellan Lund och Malmö går det ett tåg var tredje minut i rusningstrafik och det finns ingen annan bana vi kan leda om trafiken på utan det blir totalstopp.

Skånetrafiken uppger att de jobbar med att förbättra informationen, bland annat med att resenärerna ska kunna få särskilda pushnotiser vid förseningar på vald sträcka.

– Hade det finnas någon quick fix, någon enkel knapp att trycka på hade vi gjort det. Men det klart att vi ska ha bättre trafikinformation så att man kan välja att stanna kvar på jobbet en timme eller ta buss istället. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista