Gryningspyromanen åter inför rätta

1:21 min

I dag inleds rättegången mot Ulf Borgström – i Skåne mer känd under öknamnet Gryningspyromanen. Borgström står åtalad för två bränder som båda anlades i Västmanland förra året.

Det är sjätte gången som Ulf Borgström står inför rätta för brandrelaterad brottslighet. Rättegången väntas inte vara över förrän den 4 juni och dom är därför inte att vänta förrän midsommarveckan. Ulf Borgström nekar till brott.

En av bränderna ägde, enligt åtalet, rum i ett rum på socialtjänsten i Köping i december 2017 och en i en äldre träbyggnad i Arboga på midsommardagen 2017.

I Köping ska mannen ha krossat en fönsterruta till kontorslokalen, hällt in brandfarlig vätska och kastat in ett brinnande föremål. Branden slocknade av sig själv. Även i Arboga ska han ha krossat en ruta och sedan tänt eld i ett skåp. Branden släcktes snabbt av räddningstjänsten.

2011 dömdes han till åtta års fängelse för grov mordbrand mot ett flerfamiljshus i Ystad, då 17 personer fick evakueras mitt i natten. Han frigavs i mars 2016 och har sedan dess varit bosatt i Västmanland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista