FOTBOLLS-VM RYSSLAND
1 av 2
Fotbollsfans från Costa Rica finns redan på plats på Röda torget i Moskva inför VM-starten på torsdag. Foto: Wiktor Nummelin/TT
Rysslandskännaren Kalle Kniivilä har skrivit flera böcker om Ryssland och det ryska folket.
2 av 2
Rysslandskännaren Kalle Kniivilä har skrivit flera böcker om Ryssland och det ryska folket. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Skåne/Ryssland

"Det känns som att allt dåligt kopplas till Ryssland"

3:47 min

I morgon drar fotbolls-VM i igång i Ryssland – och valet av värdnation har kritiserats hårt på grund av landets av FN och en rad människorättsorganisationer dokumenterade brott mot mänskliga rättigheter. Men hur påverkas ryssar i Sverige av medierapporteringen om Ryssland?

– Det känns som att allt dåligt som händer kopplas till Ryssland, president Putin och politiken, säger Malmöbon Liliya Nicolaidis. Hon har rysk-ukrainska rötter och har levt i Sverige i 16 år. Liliya pratar svenska men vi tar intervjun på ryska för att lättare sätta ord på hennes tankar.

Den svenska medierapporteringen om Ryssland har ökat mycket under de senaste åren, inte bara på grund av kriget i Ukraina och annekteringen av Krimhalvön utan också samarbetet med den syriska regimen i Syrienkriget. 

Liliya Nicolaidis upplever att perspektiv och åsikter som hon fått höra från personer i Ryssland och Ukraina aldrig kommer fram i svenska medier. Till och med väderprognosen tar upp uttryck som rysskyla vilket Liliya irriterar sig på.

– Arbetskollegorna kan dra ett skämt om att Putin har skickat dåligt väder till Sverige, vilket egentligen är ganska oskyldigt, men när man hör och ser det överallt så blir man irriterad, säger hon.

Rysslandskännaren Kalle Kniivilä, journalist på Sydsvenskan, har skrivit flera böcker om Ryssland och rest mycket i landet. Han säger att ryska medier basunerar ut att västerländska medier är ute efter att svartmåla Ryssland, vilket många ryssar tar till sig.

Det är en kraftigt snedvriden bild som ryska medier förmedlar, säger han. Men Kalle Kniivilä tycker å andra sidan att svenska medier kunde ha bevakat Ryssland bättre.

– Det är mycket som inte rapporteras och andra saker som kanske överdrivs även i svenska medier. Klart påverkar det uppfattningen inte bara om Ryssland utan också om ryssar både i Ryssland och i Sverige. Där tycker jag att man alltför lite gör skillnad på ryssar som individer och ryska statens agerande.

Han tycker att det behövs fler skildringar av vardagslivet i Ryssland. Ovanpå detta är det ett land som få svenskar åker till och har kännedom om, fortsätter han.

– Då blir det bilden av Ryssland som det stora, farliga landet som kan angripa sina grannar, vilket Ryssland i för sig bevisligen har gjort, men Ryssland och ryssar är inte enbart detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista