Sommarregn
På onsdagen kom regnet till Skåne. Foto: Marcus Ericsson/TT (Arkivbild)

Nu kom regnet – men bevattningsförbudet ligger kvar

2:38 min

Regnet har äntligen kommit till Skåne. Men det innebär inte automatiskt att det är fritt fram att vattna trädgården.
– Man häver inte bevattningsförbudet bara för att det kommer en skur, säger Lars Svensson, verksamhetschef för produktion på Skåne Blekinge vattentjänst.

De senaste veckorna har allt fler skånska kommuner infört vattenförbud. Kommuner och kommunala va-bolag har då gett tips på hur man som privatperson kan minska sin vattenförbrukning.

Lars Svensson, som är verksamhetschef för produktion på Skåne Blekinge vattentjänst, vet vad som gäller även om det kommer mycket regn i sommar.

Nu kommer det 70 millimeter regn på 24 timmar, är bevattningsförbudet över?

– Man häver inte bevattningsförbudet bara för att det kommer en skur. Däremot kan man mäta hur mycket vattenförbrukningen går ner och därefter kan man ta ett beslut, säger Lars Svensson.

Kommer det mycket regn på kort tid efter en torka kan inte växter och gräs ta emot vattnet, utan stöter bort det så det blir ytvatten. Då finns risk för översvämningar i stället.

Grundvattnet bildas på hösten och vintern. Är det en torr period får man betala det på sommaren. Ska man installera en ny gräsmatta eller nya växter bör man tänka efter före – det kan komma en torrperiod och det måste man ha med i planeringen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista