En patient behandlas hos en tandläkare Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Blufföretag inom tandvård skickar ut uppblåsta fakturor. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Blufföretag fuskar med tandvårdsstöd – lurar patienter

1:11 min

Drygt 100 miljoner kronor har kunnat återföras till staten genom flera myndigheters gemensamma insatser mot den grova och organiserade brottsligheten i södra Sverige under förra året.

Polisen, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Kronofogden med flera arbetar mot en rad olika former av fusk och bedrägerier, däribland den mindre kända företeelsen fusk med tandvårdsstöd.

Myndigheterna har bland annat sett till att nästan 100 miljoner kronor har återförts till staten under förra året. Det motsvarar kostnaden för 277 undersköterskor under ett år.

Sedan en tid tillbaka har man kunnat se en organiserad typ av fusk med tandvårdsstöd.

– Vi tror att det finns en del företag som bildas som aldrig har något syfte att behandla några patienter eller att man i vissa fall också blåser upp tandvårdsräkningarna, säger Patrik Andersson, skattedirektör på Skatteverket.

Han nämner ett exempel på en behandling som kostar 2000 kronor men där företaget kräver det tiodubbla - 20 000 kronor av patienten.

Det handlar om personer som har en tandläkarlegitimation. De har ett företag som skickar in ersättningskrav till Försäkringskassan på tandvårdsbehandlingar som utförts på påhittade patienter eller där man överdrivit mängden behandlingar.

Det här är ett fenomen som pågått ett tag, men nu tar myndigheterna ett krafttag mot detta.

– Vi har gått in i de här så kallade tandvårdsbedrägerierna för att hjälpa Försäkringskassan. Då har vi ofta kunnat konstatera att där finns ett skattebrott samtidigt och då har vi kunnat stoppa de aktörerna på det sättet istället, säger Patrik Andersson på Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista