Brandhärjad förskola och Hanin Ali med sonen Mousa vid vernisagen på Holma torg
Hanin Ali med sonen Mousa vid vernisagen på Holma torg. Foto: Moa Lundgren / Sveriges Radio
Malmö

Nu berättar barnen om branden i förskolan

2:35 min

För drygt två veckor sedan totalförstördes delar av Fosiedals förskola i Malmö i en brand. Leksaker, nappar och teckningar brann upp och nu ställer barnen ut sina teckningar med funderingar om branden.

– Vi skulle gå in och lägga oss, sedan hörde vi ett buller. Vi lämnade rummet och sprang ut till balkongen, det var redan brand i hela förskolan, säger Hanin Ali, förälder till Mousa som går på Fosiedals förskola.

Både hon och hennes son blev vittne till branden från balkongen intill förskolan. Sedan dess har hennes son velat prata om branden varje dag. 

– Nästan varje dag så går han till balkongen, varje gång det kommer en gäst till oss så berättar han. Den dagen så grät vi, jag och han.

Ett sätt för att få barnen att bearbeta det som har hänt har varit att rita teckningar som nu ställs ut på Holma torg. Bilder som barnen har ritat som speglar deras tankar och känslor kring branden, varvas med citat från barnen: 

"Det luktar den hemska lukten" "Det luktar brunnit" "Jag kan inte rita det" "De puttade först in sten och sedan eld". 

 Syftet har varit att låta barnens funderingar få ta plats. 

– De har haft mycket teorier om varför de har brunnit. Många har en idé om att det är en anlagd brand, man tror att det är tjuvar som har satt eld. Vi har försökt nyansera bilden av att känna sig under attack, som många faktiskt har gjort, säger Josefin Snygg, pedagog på Fosiedals förskola. 

Många av barnen har gett kreativa förslag på nya lösningar, som att bygga en ny rosa förskola.  

– Det är inte som att vi gick in i ett totalt mörker. Det pågår ett parallellt liv med mycket humor, glädje och vänskap och det måste man stärka för det är där man hämtar kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista