Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.
Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö. Foto: Lisa Horn /Sveriges radio
Valet 2018 i P4 Malmöhus

M: "Många dras vänsterut som unga"

3:03 min

Moderaterna är ett av de partier som står längst ifrån Vänsterpartiet. Men båda är i opposition i Malmö och det finns frågor som de har samma åsikt i.

I sommar besöker vi på P4 Malmöhus riksdagspartiernas allra starkaste fästen i Skåne. Den här veckan har turen kommit till Malmö, som är den skånska kommun där allra flest röstade på Vänsterpartiet i förra riksdagsvalet.

Torbjörn Tegnhammar är oppositionsråd för Malmös största oppositionsparti Moderaterna och han tror bland annat att Malmös unga befolkning är en anledning till vänsterns popularitet i kommunen.

– Det är en ung befolkning där man tenderar att vara lite mer åt vänster i sin ungdom och sedan går man glädjande nog högerut i takt att man växer och utvecklas som människa, säger Tegnhammar. Han understryker att han själv inte var vänster i sin ungdom men medger att han röstade på Vänsterpartiet i skolvalet 1994.

– Då var jag så ung att jag inte visste vad vänster och höger var avseende politiken.

Han tycker att vänstern vurmar för hållbarhet i alla möjliga frågor men glömmer ekonomin.

– Vi är i ett läge där malmöborna inte får valuta för sina skattepengar. Man måste kunna få en förskoleplats, skolan ska kunna förmedla kunskaper och man ska kunna ha en värdig och trygg ålderdom och äldreomsorg. När det inte fungerar så borde mer fokus vara på de kärnfrågorna.

Trots att han tycker att det finns en grundläggande skillnad mellan de två partierna när det handlar om synen på individen så finns det lokala frågor i Malmö där de hittat samförstånd.

– Vi har till exempel kommit överens i kommunfullmäktige att vi ska satsa på nattstopp  för bussar, att unga tjejer som varit ute och roat sig kan hoppa av bussen lite närmare hemmet och slipper gå hem ensamma i mörkret, säger Torbjörn Tegnhammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista