Jan Zielinski (S), kommunstyrelsens ordförande i Svalöv
1 av 3
Jan Zielinski (S), kommunstyrelsens ordförande i Svalöv, är kritisk mot SD:s kampanj om ogräs. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio.
Teddy Nilsson, ordförande för SD Svalöv.
2 av 3
Teddy Nilsson, ordförande för SD Svalöv, menar att kampanjen handlar om faktiskt ogräs. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio.
Fredrik Jönsson, gruppledare för Centern i Svalöv.
3 av 3
Fredrik Jönsson (C), tycker att SD:s kampanj är "tvetydig". Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio
Svalöv

Skarp kritik mot SD-kampanj om ogräs

3:52 min

Politiska motståndare tolkar budskapet som en metafor för oönskade människor i kommunen. Men Sverigedemokraterna slår ifrån sig.

"I vår kommun möter ogräset motstånd". Så står det i en annons undertecknad SD i Svalöv som nyligen publicerades i Lokaltidningen Landskrona.

Men politiska motståndare tolkar inte annonsen som att den handlar om faktiskt ogräs, utan att ogräset är en metafor för människor som är oönskade i kommunen.

– Det är ofattbart vilken människosyn de har. Det faktum att Sverigedemokraterna är sprunget ur vit makt-rörelsen en gång i tiden, det är det man får en känsla för när man ser den här kampanjen, säger Jan Zielinski (S), kommunstyrelsens ordförande. 

När annonsen publicerades i Lokaltidningen dröjde det inte länge innan den började snurra runt på sociala medier. Sverigedemokraterna i Svalöv svarade att annonsen handlar om faktiskt ogräs, och att alla som bor i Svalöv vet det.

Men många av de andra partierna i kommunfullmäktige tolkade inte kampanjen så. Även om växtunderhållet kring cykelbanor och trottoarer faktiskt är ett av de vanligaste klagomålen som kommer till kommunen. 

– Jag blev förvånad att det här med ogräs skulle vara så viktig fråga att driva i ett val. Den här anspelningen på ogräs och hur SD tidigare har uttryckt sig kring våra nyanlända, säger Fredrik Jönsson, gruppledare för Centerpartiet. 

Teddy Nilsson är ordförande för Sverigedemokraterna i Svalöv. De andra politikernas tolkning av kampanjen som en metafor för att få bort oönskade människor från kommunen förstår han inte alls, säger han. 

– Jag delar inte den bilden alls. Det finns en illvilja att tolka in elakheter i det goda budskapet vi har, säger han. 

På Göteborgs universitet är Orla Vigsö professor med fokus på på politisk kommunikation. Han reagerade när han såg SD i Svalövs kampanj om ogräs.

– Kommer en sådan kampanj i valtider kan man inte annat än tolka det metaforiskt. Ogräset är inte ogräs i bokstavlig bemärkelse utan element eller personer som man anser är skadliga, säger han. 

Och för Orla Vigsö är det tydligt vad kampanjen har för syfte.

– Att skapa debatt, att föra upp känslor och få det att framstå som att de är oskyldigt anklagade, säger han. 

Lokaltidningen Landskrona kritiserades för att ha tryckt annonsen, och gick sedan ut och sa att det var ett misstag att den publicerats. Men Teddy Nilsson är nöjd med utfallet i alla fall.

– Jag kan ju inte förneka, att vi fortfarande vidhåller ett gott underhåll i Svalövs kommun har ju verkligen nått ut till massorna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista