Stefan Olsson framför ett fält av vårkorn som är drabbat av torkan.
1 av 2
Stefan Olsson framför ett fält av vårkorn som är drabbat av torkan. Foto: Ossian Sandin/Sveriges Radio.

Lantbrukare spår rekordlåg skörd av vårspannmål

3:45 min

Värmeböljan i maj har ställt till det rejält för de lantbrukare som odlar vårspannmål. För lejonparten av bönderna i Skåne har det inte sett så här dystert ut sedan torkan 1992.

– Framförallt i sydvästra och sydöstra Skåne, delar av Kristianstad och nordvästra Skåne ser det rätt så tråkigt ut, vi räknar med vårsädeskördar på kanske bara 30-50 procent av en normalskörd, säger Anders Adholm som är växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.

När var det så här illa senast?

– 1992, då var det så här illa senast.

Orsaken är de höga temperaturerna under maj månad. Nu har vädret växlat men någon räddare i nöden finns det inte, enligt Stefan Olsson, lantbrukare på Bjärehalvön.

– Lagom regn kan ju hjälpa upp situationen men det kan aldrig återställa den skada som redan är gjord för det har gått för långt för det, säger han.

Nu blickar han ut över ett fält vårkorn som inte är sig likt.

– Det skulle vara dubbelt så högt och bestockat många fler skott per planta, nu är det bara ett fåtal, det skulle normalt vara tre-fyra gånger så mycket.

Hur kommer det att slå ekonomiskt?

– Det finns de som kommer få det väldigt tufft, det är jag övertygad om. Och det är både tråkigt och sorgligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista