Insamlingsbössor, Röda Korset
Enligt Anette Carnemalm, verksamhetschef på Röda Korsets behandlingscenter, är det många asylsökande som plågas av de långa handläggningstiderna på Migrationsverket. Foto: Yvonne Åsell/TT

"Livet sätts på paus helt enkelt"

Många asylsökande i Sverige som väntar på besked från Migrationsverket drabbas av psykisk ohälsa. Röda Korset möter många asylsökande som mår dåligt.

Flyktinghälsan i Malmö är den enda vårdcentralen av sitt slag i Skåne. De senaste åren har över 9 000 personer årligen sökt hjälp där med stressrelaterade problem.

Röda Korsets behandlingscenter är en annan instans som möter asylsökande som känner stress och oro på grund av väntan på besked från Migrationsverket.

– Vi märker att vi har patienter som plågas av den långa handläggningstiden, den långa väntan, säger Anette Carnemalm, verksamhetschef på Röda Korsets behandlingscenter.

Vad är det med väntan som gör att en psykisk stress och oro utvecklas?

– Livet sätts på paus helt enkelt, att man inte kan skapa sig ett nytt liv i samhället. Man är också väldigt ofta orolig för att återvända, vilket man inte vet, och man är orolig för anhöriga som inte sällan är kvar i landet man har flytt från.

Anette Carnemalm berättar också att den sociala otryggheten och stressen gör det svårt att fokusera på sitt eget trauma.

Hur stort är det här problemet?

– Vi märker att det finns ett ökande remissinflöde hos oss, och vi vet att det kom många människor hösten 2015 och där omkring. Den långa handläggningstiden och den lagstiftning som genomfördes sommaren 2016 har skapat svårigheter i termer av osäkerhet. Man får vänta länge, och inte sällan få svåra besked ändå.

Släpper all psykisk stress om man får ett positivt besked?

– Nej, det gör det ju inte. Vi vet att många av de som kommer har mycket svåra upplevelser bakom sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista