Häst på Falsterbo horse show. Foto: Anna Lyrenäs/Sveriges radio
Häst på Falsterbo horse show. Foto: Anna Lyrenäs/Sveriges radio Foto: Anna Lyrenäs

Nu inför Vellinge vattenförbud - samtidigt behöver 900 hästar vatten

4:20 min

Många besökare men även 900 hästar är på plats under Falsterbo Horse Show, samtidigt har Vellinge kommun infört bevattningsförbud. Nu gäller det att se till så att vattnet räcker till.

- Vi har dragit ned på allt som har med vattentillgång att göra, men vi måste bevattna så att banorna blir säkra för hästarna när de hoppar på dem, säger Jana Vanius, evenemangsledare på Falsterbo Horse Show. 

Hästtävlingen använder sig av tre träningsbanor på gräs som de behöver bevattna med ungefär en millimeter vatten varje kväll. Skulle bevattningen helt utebli riskerar banorna att bli för hårda, vilket påverkar hästarna när de hoppar.

Samtidigt har Vellinge kommun infört bevattningsförbud. 

Hur påverkar bevattningsförbudet tävlingarna?

- Vi har varit oerhört restriktiva med bevattningen de senaste veckorna. Vi bevattnar med sprinklersystem, vilket sparar på vatten, säger Jana Vanius.

Ni har inte dragit ned på vattenmängden när det gäller hästar eller människor som behöver dricka under tävlingarna? 

- Nej, självfallet inte. Det finns djurskyddsbestämmelser för det. Människor ska också få det vatten de behöver, säger han. 

Och han är inte särskilt orolig för den extrema torkan i framtiden. 

- När tävlingen är över kommer banorna inte att vattnas mer. Men en sak är säker, det kommer till att regna i Sverige, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista