Brita Norberg, vinodlare.
1 av 2
Brita Norberg, vinodlare. Foto: Linda Evereus / Sveriges Radio
Vinplanta
2 av 2
Årets skörd kommer att bli en månad tidigare. Foto: Linda Evereus / Sveriges Radio

Vinodlare hoppas på rekordskörd

2:05 min

Den varma och torra sommaren kan komma att ge ett rekordår för de svenska vinodlarna.

Men kommer det inte regn snart så riskerar många att en stor del av skörden går förlorad.

Intresset för vinodling i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren och det finns nu drygt 250 vingårdar i landet – 40 av dem är kommersiella – och de allra flesta i Skåne men det blir allt fler på Öland, Gotland och längs Västkusten.

Det varma vädret gör att man från branschföreningen Svenskt Vin hoppas på ett rekordår. Men nu behövs det regn.

– Vi höll tummarna när vi såg mörka moln, och tänkte – nu kommer det, nu kommer det!, skrattar Brita Norberg.

Brita Norberg och hennes man Anders har varit vinodlare i drygt 10 år och deras gård Frillestads vingård är Sveriges minsta kommersiella vingård.

Vattenbrist stressar plantorna och risken för svampangrepp är större, och nyplanteringar som inte hunnit få så djupa rötter så de når grundvattnet är känsligare.

Brita Norberg sitter i styrelsen för Föreningen Svenskt vin och hon berättar att vinodlarna runt om i landet daglig kontakt.

– Det ser likadant ut överallt. Det är torrt och vi väntar på regn allihopa.

Att maj var rekordvarm gav tidig blomning har gjort att skånska gårdar ligger nu före beräknad skördetid i södra Europa och på Frillestads vingård räknar man med att skörda en månad tidigare än vanligt.

– Jag har en månadsplan för vingården, men den har jag fått slänga. Vi tror att vi kommer att skörda allt senast i mitten av september i år, säger Brita Norberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista