Bild på fiskmås
Många klagomål om störande fiskmåsar har kommit in till miljöförvaltningen i Malmö. Foto: JOHAN NILSSON / TT

Många klagomål om Malmös fiskmåsar

5:40 min

Malmö stad är på väg att tas över av fiskmåsarna, menar många Malmöbor som hört av sig till miljöförvaltningen med klagomål. Men på kommunen är svaret tydligt, måsarna har rätt att vara vid kuststäder.

En av alla som har mejlat Malmö stad är Christian Liljh.

- Jag har skrivit arga brev och hotad med att sätta ut tunnor med råttgift om de inte gör något. Sedan är det klart att jag tänker på mina medmänniskor, barn och hundar så jag hade inte gjort det, säger Christian Liljh från Ribersborg i Malmö.

På miljöförvaltningen bekräftar man att de varje dag får arga samtal och brev av folk som är trötta på fågeln.

Ett utdrag ur ett av breven som skickats är: "Ni måste börja ta ert ansvar. Ni måste antingen söva dem och dumpa dem på soptippen eller döda dem.

Om miljöförvaltingen inte gör något hotar brevskrivaren med att slå ihjäl fåglarna själv med ett basebollträ.

Men det finns inte mycket som kommunen kan ta till med.

Enligt miljöförvaltningen finns det begränsat med handlingsutrymme för att göra något åt fiskmåsarna, många av klagomålen leder inte ens till ett ärende.

- Det har sett ut såhär under ganska lång tid. Problemen är störst just såhär års, och i början har man kanske inte ett minne av hur det var förra året och då upplever det som värre, säger Andreas Schmidt, ekolog på Malmö stad.   

- Jag kan förstå att det uppfattas som störande, men vi har tagit beslut att vi inte ska ha någon skyddsjakt på fiskmåsar, och det är för att det inte är en effektiv lösning på problemet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista