Bild på måsar
Det är mat och nedskräpning som lockar måsarna till storstäder. Foto: Johan Nilsson / TT

Fågelexperten: Släng inte skräp till måsarna

3:24 min

Många Malmöbor klagar på stadsmåsarna, men enligt fågelexperten Caroline Isaksson är stadsbornas nedskräpning en stor anledning till den stora mängden fåglar.

- Måsar trivs verkligen i städerna, och det är för att det finns så mycket mat för dem. Småfåglar som lever i sina naturliga miljöer svälter faktiskt, så det här är ju ett stort problem, säger Caroline Isaksson, lektor på Lunds universitet och expert på fågelliv i städer.

Det är mattillgången som lockar fåglarna, något det finns gott om i storstäder.

- Det är dels maten som vi slänger ute, men även att man kan bli bestulen på mat, säger hon.

Om man skulle ta bort möjligheten att ta bort all mat från måsarna, skulle de flytta då?

- Det finns studier som visar på att det är det mest effektiva sättet för att bli av med eller åtminstone minska måspopulationen. 

Enligt Caroline Isaksson har man i Holland testat metoden genom att placera stadens sopor under jord. De har då lyckats minska mängden måsar.

- Det verkar vara den mest effektiva metoden, alltså inte skyddsjakt utan att minska på mattillgången genom att tömma soporna mer frekvent och ta med sig resterna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista